Dictatorul libian ameninţă că va “transforma Mediterana în câmp de bătaie”. Câtă putere mai are Gaddafi să facă rău, prins în cleşte de coaliţia internaţională?
Marina nu îl ajută prea mult. Are trei vase de suprafaţă şi două submarine sovietice pe motorină din anii 1980 şi neoperaţionale, precum şi 16 vedete de patrulare oferite de Italia în cadrul programului de luptă împotriva imigraţiei africane. Acest surogat de marină este oricum supus unei blocade de către coaliţia occidentală.
Aviaţia libiană, veche şi ţintuită la sol de superioritatea aeriană a aliaţilor, nu poate nici ea să constituie o ameninţare.
Gaddafi ar putea în schimb să fie tentat să revină la terorism, metoda sa favorită din anii 1970-80, şi la luarea de ostatici, folosită destul de recent, în scandalul infirmierelor bulgare, după ce începuse să fie acceptat de comunitatea internaţională, , scrie Le Figaro.
Gaddafi are suficienţi bani
Răpirile de cetăţeni membri ai ţărilor care participă la coaliţia internaţională, au început deja. Sâmbătă, oameni înarmaţi au consemnat la bordul unui remorcher italian din portul Tripoli pe cei 11 membri ai echipajului, dintre care opt cetăţeni italieni.
Situaţia era confuză duminică, vasul părăsind portul cu echipajul la bord şi cu “persoane care afirmă că aparţin autorităţilor portuare şi militare libiene”, spune armatorul.
Libia reţinuse duminică patru ziarişti de la New York Times şi alţi patru de la Al-Jazeera, dintre care un norvegian şi un britanic.
Nici actele teroriste nu sunt excluse. Colonelul Gaddafi s-a răzbunat pe Statele Unite făcând să explodeze în aer un aparat Boeing american deasupra oraşului scoţian Lockerbie, în decembrie 1988. S-a răfuit şi cu francezii plasând o bombă la bordul unui avion DC-10 al companiei franţuzeşti UTA, distrus deasupra Nigerului în septembrie 1989.
Seif el-Islam Gaddafi, f