România Liberă - ediţia de SE continuă prezentarea institutelor de cercetare din zonă. În timp ce multe dintre ele trag să moară, invocând subfinanţarea dictată de Guvern din raţiuni de criză economică, Institutul de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (ICDDD) din Tulcea prosperă.
Romulus Ştiucă, directorul ICDDD, spune că doar o treime din finanţarea institutului se face din fondurile bugetare alocate de Autoritatea Naţională de Cercetare Ştiinţifică pentru programe de cercetare. "Diferenţa o asigurăm prin accesarea unor proiecte din fonduri structurale alocate de Uniunea Europeană şi din activităţi de cercetare prestate mediului de afaceri. Deşi economia este în criză, institutul are toate impozitele şi taxele plătite la zi. Nu avem datorii la bugetul statului şi ca urmare am fost continuu, chiar şi în aceşti ani de criză, eligibili pentru a accesa fonduri europene şi pentru a participa la licitaţii. Astfel, avem un portofoliu suficient de activităţi de cercetare şi asigurăm de lucru pentru cei peste 100 de cercetători", a declarat acesta.
Sprijin de la Banca Mondială
Specialiştii institutului din Tulcea spun că actuala prosperitate s-ar datora unei oportunităţi care i-a „obligat" să facă economie de piaţă încă din primii ani de după 1989. Este vorba de o colaborare cu Banca Mondială, care a investit 4,5 milioane de dolari pentru constituirea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). O bună parte din aceste fonduri nerambursabile au fost alocate de Banca Mondială pentru acreditarea institutului ca unitate de cercetare pentru Delta Dunării, capabilă să asigure suportul ştiinţific pentru luarea deciziilor de protecţie a biodiversităţii de pe teritoriul rezervaţiei biosferei. Astfel, institutul din Tulcea a beneficiat, începând cu 1992, de parteneriate cu cele mai prestigioase institute de cercetare din Olanda, Franţa, Germania, It