Tot mai puţini studenţi aflaţi în ultimul an de facultate aleg să-şi facă singuri lucrarea de licenţă. Tezele sunt la îndemâna oricui. Bani să ai, că binevoitori dornici să scrie lucrări academice se găsesc la fiecare click! Comoditatea şi informaţiile pe care le furnizează internetul au înlocuit cu succes clasicele bibliografii şi studierea meticuloasă a cărţilor din biblioteci.
„Anul trecut am terminat facultatea şi mi-am cumpărat licenţa de la un profesor din Satu Mare. Am vorbit cu el pe mail, mi-a trimis un preview la tema pe care o doream, după care în cinci zile am primit lucrarea prin poştă. M-a costat 300 de lei şi nu am depus niciun efort", mărturiseşte Sebastian Rotar din Arad.
Afacerea cu lucrările de licenţă a devenit una bănoasă pentru foştii studenţi care îşi vând proiectul la mai mulţi tineri absolvenţi. Preţul tezelor de absolvire gata făcute şi susţinute în anii trecuţi în faţa comisiilor se vând de la 250 de euro în sus. „Am mai multe lucrări de licenţă de la foşti colegi, care au fost susţinute în anii trecuţi la diferite facultăţi, nu numai din Arad. Le vând la cunoştinţe cu 250-300 de euro. Pentru cine vrea o altă temă decât ce am eu, îi pot face la comandă o licenţă de nota 10 însă automat preţul creşte la 400 de euro", a spus Lucian Junc, un tânăr din Arad care a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice în urmă cu patru ani. Proiectul poate fi comandat pe internet, prin poştă sau curier.
Licenţa ajunge pe un CD, iar clientul o plăteşte în momentul în care o ridică. Până nu demult, bibliotecile universitare erau pline cu absolvenţi care îşi căutau cărţi pentru licenţă. „Îşi petreceau în bibliotecă ore în şir, până îşi găseau ce aveau nevoie. În ultimii ani însă tot mai puţini studenţi vin să-şi facă un abonament la bibliotecă", a spus Bianca Catană, bibliotecar la Universitatea Arad.
De cealaltă parte, profesorii co