Lipsa de susţinere din partea şefilor şi dificultatea găsirii unui echilibru între viaţa personală şi cea profesională sunt principalii factori care le împiedică pe femei să avanseze în carieră, arată cel mai recent studiu al companiei de consultanţă în resurse umane Mercer. Cum au reuşit însă femei precum Mariana Gheorghe (Petrom), Liliana Solomon (Vodafone), Monica Iavorschi (Arctic), Severina Pascu (UPC) sau Cornelia Coman (ING Asigurări de viaţă) să conducă businessuri de zeci şi chiar sute de milioane de euro, cu mii de angajaţi şi cu puternici competitori - într-o lume a liderilor dominată de bărbaţi - să îmbine cu succes cariera cu viaţa de familie?
Accesul femeilor la poziţii de top-management este o chestiune care ţine de mentalitatea, carisma, educaţia, competenţa şi voinţa acestora, este de părere Carmen David, un executiv cu o experienţă de peste 15 ani în managementul vânzărilor, marketing şi servicii pentru clienţi.
"Singurul motor al succesului profesional trebuie să rămână competenţa, iar încercarea de a îndrepta un dezechilibru istoric prin instaurarea unei alte nedreptăţi (cum ar fi îndepărtarea unor bărbaţi competenţi de la funcţii de conducere în temeiul asigurării accesului unor femei, poate mai puţin competente, la acele funcţii) mi se pare nu numai păguboasă şi periculoasă, dar şi extrem de precar argumentată. În întreaga mea evoluţie profesională, nu am resimţit în niciun fel vreo piedică generată de orice tip de discriminare", a spus Carmen David, care a condus operaţiunile companiei Kodak pe piaţa locală timp de şapte ani şi care a fost şi director general al companiei cu activităţi în domeniul imobiliar Contempo. În prezent, ea este consultant în management şi partener în cadrul companiei de consultanţă în management The Console Group.
Norvegia impune în mod legal o pondere de 40% pentru femei în directo