Profesorul de educaţie fizică de la Colegiul „Mihai Eminescu“ a pregătit generaţii întregi de tineri şi a luat premii la întrecerile şcolare de fotbal şi handbal.
După ce a absolvit Liceul Pedagogic în 1973, Constantin Lohan a fost repartizat pe un post de învăţător în comuna Răuseni. Tânărul cadru didactic a fost însă admis la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Iaşi, iar cariera sa de învăţător s-a sfârşit după numai două luni. „Până să ajung student am fost recrutat şi am fost opt luni în armată. După trei ani de faculate la Iaşi, am făcut un an de specializare la Bucureşti pentru fotbal. Mi-a plăcut ideea să fiu egalul celor care au absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport de la Bucureşti“, îşi aminteşte profesorul.
Are carnet de antrenor de fotbal
După ce a obţinut diploma de absolvire şi carnetul de antrenor de fotbal, Constantin Lohan a fost angajat la Clubul Sportiv Şcolar, la Centrul de copii şi juniori. „Aveam un entuziasm fantastic. Nu aveam bani, dar veneam cu două ore înainte de antrenament să umflu mingile. Căutam echipamente pentru copii. Aveam rezultate foarte bune. M-am bătut de la egal la egal cu Iaşiul, Bacăul, Piatra Neamţ, care aveau adevărate centre şi noi eram egali“, a precizat profesorul-antrenor.
După doi ani de antrenorat, Contantin Lohan a fost pus în situaţia de a alege între catedra de sport şi postul de antrenor şi a preferat să lucreze într-o instituţie de învăţământ. Din 1980 le predă educaţia fizică şi sportul elevilor de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“. „Pe vremea aceea era scris pe toate gardurile «tocilarii de la Eminescu». Erau invidioşi că nu puteau atrage şi elevii noştri către activităţile mai puţin educative, cum se întâmplă în zilele noastre“, a precizat Constantin Lohan.Încadrat la cea mai exigentă unitate de învăţământ din judeţ, profesorul Lohan râde acum alătur