Românii repatriaţi duminică noapte povestesc, pentru „Adevărul“, coşmarul din arhipelagul nipon. Doar 30 de români au aterizat la Otopeni. Spaima de radiaţii i-a adus înapoi în ţară, însă toţi spun că vor reveni pe pământul nipon, răvăşit de un cutremur şi de un tsunami.
VEZI VIDEO AICI!
În Japonia, singurul lucru sigur este nesiguranţa zilei de mâine, aşa povestesc toţi românii care au trăit, la 11 martie, unul dintre cele mai mari dezastre care au zguduit Ţara Soarelui Răsare. Reveniţi în ţară după ce le-a fost distrusă, în câteva secunde, o viaţă construită de la zero la mii de kilometri distanţă de casă, cei 30 de români repatriaţi recompun, împrumutând sobrietatea niponă, întregul tablou al dezastrului japonez. Imaginile brutale nu-i mai emoţionează.
Mai citeşte şi:
VIDEO Natsuo Amemiya ambasadorul Japoniei la Bucureşti: „Sentimentul de normalitate va reveni până la începutul verii“
Refugiu în Bacău
„În jurul casei mele nu mai există absolut nimic! În Sendai, benzina e raţionalizată, mâncarea e pe terminate şi e şi mai greu să găseşti apă potabilă. E un oraş măturat, e ca un oraş întors în timp", descrie Elena Abe locul în care trăieşte din 2005. Oraşul Sendai aparţine de prefectura Miyagi, regiunea cea mai afectată de tsunami.
Cu toate acestea, principalul motiv pentru care s-au întors în ţară este teama de radiaţiile nucleare, explică majoritatea românilor. „Pe o rază de 50 de kilometri în jurul oraşului Fukushima, unde sunt reactoarele nucleare, radiaţiile sunt foarte periculoase. Tokyo este unul dintre oraşele afectate, iar noi avem copii mici, aşa că nu puteam risca să rămânem acolo", mărturiseşte Nadia Lidia Abiru (35 de ani).
Femeia locuieşte de 15 ani în capitala niponă şi, deşi nu-şi imaginează viaţa în altă parte, a decis să se stabilească o vreme în Bacău, oraşul în care s-a născu