Puştiul este cel mai bun din judeţ la categoria sa de vârstă la sportul minţii, dar şi unul dintre cei mai puternici jucători de şah din ţară.
Tatăl său este cel care l-a aşezat pentru prima dată în faţa unei table de şah. La început nici nu ştia piesele, însă imediat s-a îndrăgostit de acest sport şi a încercat să se perfecţioneze continuu. „Aveam în jur de patru ani când am învăţat şah, de la tatăl meu. Jucam împreună cu el acasă“, a spus Radu Filipescu, exprimându-şi regretul că, din cauza programului încărcat pe care îl are tatăl său, în ultima perioadă joacă tot mai rar şah împreună.
Nu are rival la categoria sa
A început să practice sportul minţii la nivel profesionist de la vârsta de şase ani, când a mers pentru prima dată la Palatul Copiilor, unde s-a înscris la cercul de şah. „Bunica l-a văzut la o emisiune televizată pe domnul profesor Constantin Grosu, care vorbea despre performanţele obţinute de unii copii la turneele de şah. Ştiind că mie îmi place şahul, m-a luat de mână şi m-a dus la clubul de şah al domnului Grosu“, a spus Radu.Odată ajuns aici, Radu a avut o ascensiune fulminantă. La nici jumătate de an de la înscriere a ajuns campion judeţean, iar apoi a început să câştige sau să se claseze pe primele poziţii la majoritatea turneelor din ţară la care a participat.
„Am participat până acum la multe concursuri naţionale şi chiar internaţionale, însă cel mai dificil a fost la Voineasa, unde erau jucători foarte buni. În plus erau şi mai mari ca mine, astfel că acolo nu am reuşit o clasare foarte bună. Însă de fiecare dată când pierd în faţa unui adversar, chiar dacă este mai mare ca mine, mă ambiţionează mai mult, astfel ca data viitoare să îl înving“, punctează puştiul.
Nu are idoli
Radu alocă în fiecare zi aproximativ două ore şahului. Studiază mult din cărţi, învaţă strategii. Cu toate