Apă de la robinet şi sare. Nu este începutul unei reţete de paste, ci o parte din "secretul" nemţilor de la B. Braun care din 2009 produc la Timişoara soluţii perfuzabile odată cu achiziţia fostei fabrici Helvetica Profarm. Ei şi-au propus ca odată cu finalizarea unor investiţii de 4 mil. euro în modernizarea capacităţii de producţie să ajungă la 19 milioane de unităţi de soluţie perfuzabilă, o parte din acestea urmând să ia calea spitalelor din Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Macedonia şi Albania.
Perfuziile sunt utilizate în orice spital şi asigură hrănirea sau hidratarea organismului atunci când acest lucru nu se poate realiza natural, ceea ce de obicei se întâmplă după o operaţie.
Puţine maşini
Un vizitator prin Timişoara ar ghici cu greu că pe strada Louis Pasteur se află o unitate de producţie din domeniul medical. Pentru că B. Braun împarte locaţia cu un depozit farmaceutic, curtea nu reflectă investiţiile care s-au făcut înăuntru. Situaţia se schimbă odată cu intrarea în zona efectivă de producţie unde totul "musteşte" de nou.
Primul lucru care sare în ochii unui vizitator în fabrica de la Timişoara este numărul mare de angajaţi, 110 în prezent, dar care urmează să ajungă la 200 peste un an, un an şi jumătate odată cu atingerea capacităţii maxime de producţie. Aceasta deoarece o parte importantă din procesul din producţie nu este automatizat. De exemplu, verificarea defectelor sau ambalarea perfuziilor în cutii sunt numai câteva procese care se fac manual.
Pentru că este obositor, operatorii se schimbă între ei la fiecare 20 de minute, astfel că fiecare angajat este implicat în toate etapele procesului de producţie.
La verificarea defectelor, spre exemplu, operatorul priveşte într-o oglindă peste care trec toate perfuziile, ceea ce în termenii companiei se numeşte "control vizual". Practic el vede dacă partea de jos a r