Angajaţii din ministere au primit anul trecut sporuri salariale şi stimulente financiare în sumă totală de peste 460 mil. lei (mai mult de 110 mil. euro), pentru "condiţii vătămătoare" de muncă, pentru activitate de noapte sau pentru "expunere" la câmpuri electromagnetice de înaltă frecvenţă. Cele mai mari sume au fost plătite angajaţilor din Ministerul Finanţelor, care au încasat stimulente totale în sumă netă de 30 mil. lei şi sporuri de audit, doctor, control financiar preventiv, condiţii grele de muncă şi de manager public în cuantum total brut de 634.094 lei, relevă un document oficial, potrivit Mediafax. Suma totală netă alocată anul trecut de către Ministerul Finanţelor (centrală şi unităţi subordonate) pentru plata stimulentelor a fost de 443,6 mil. lei. Numărul mediu de angajaţi care au beneficiat de plata stimulentelor a fost de 27.101 persoane, iar stimulentul mediu net a fost 1.367 lei.
Angajaţii din Ministerul Sănătăţii au primit la rândul lor sporuri pentru "condiţii vătămătoare" în valoare totală de 346.570 lei, în timp ce plăţile de stimulente s-au ridicat la 2,59 mil. lei. Astfel de plăţi au fost efectuate şi în Ministerul Muncii, unde angajaţii au încasat, în intervalul 1 ianuarie-30 noiembrie 2010, stimulente totale nete de 2,67 milioane lei şi sporuri nete pentru condiţii vătămătoare de muncă de 163.467 lei.
De o gamă variată de sporuri au beneficiat şi salariaţii din centrala Ministerului Afacerilor Externe, în cuantum total de 6,57 mil. lei. Salariaţii au primit indemnizaţii pentru "cifru de stat" (valoare totală de 2,3 mil. lei), spor pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase (3,5 mil. lei) şi sume compensatorii cu caracter tranzitoriu (509.835 lei), în timp ce magistraţii detaşaţi în MAE au încasat spor de "toxicitate" (22.228 lei), spor pentru condiţii deosebite de muncă (59.022 lei), o sumă nominală pentru ri