Departamentele de litigii au lucrat din plin de la începutul crizei, devenind principala sursă de venit a majorităţii caselor de avocatură. Specialiştii în insolvenţe şi cabinetele de dimensiuni mici au fost principalii câştigătorii pe timp de criză.
Litigiile au constituit de la debutul crizei principala sursă de venit a celor mai importante case de avocatură din România. „Litigiile şi arbitrajele au constituit aria de practică care a generat cea mai mare cifră de afaceri, în timp ce domenii precum farmaceutice, insolvenţă, restructurări sau concurenţă au avut şi ele o pondere importantă din totalul veniturilor", spune Cătălin Băiculescu, co-managing partner la Muşat şi Asociaţii, unul dintre liderii pieţei de avocatură. Situaţia este similară şi în cazul Nestor Nestor Diculescu Kingston Peterson (NNDKP), alt jucător de top 3 care, în 2010, a asistat clienţi în litigii a căror valoare totală depăşeşte 900 milioane de euro.
Afacerile din domeniul imobiliar,care altădată generau aproape un sfert din veniturile pieţei avocaturii de business, au ponderi de cel mult 10% în structura încasărilor. Cele două case de avocatură, împreună cu liderul Ţucă Zbarcea şi Asociaţii, au înregistrat anul trecut încasări de aproximativ 50 milioane de euro.
Potrivit estimărilor Boboc şi Asociaţii, întreaga piaţă de avocatură a atins anul trecut 160 milioane euro, iar în 2011 ar putea creşte cu aproximativ 15%, până la 185 milioane euro.
Specialiştii în insolvenţe, marii câştigători
Domeniul de expertiză care a cunoscut însă cea mai spectaculoasă dezvoltare de la debutul crizei a fost insolvenţa. În 2010 nu mai puţin de 20.000 de firme au declarat insolvenţa, numărul total ajungând la 34.000. „Insolvenţa, deşi foarte puţin cunoscută înainte de 2009, devine un proces din ce în ce mai popular, poate singurul în măsură să contribuie semnificativ la recuperarea