De când este membru al Parlmentului European, Adrian Severin, fost ministru de externe, fost ministru al reformei, fost preşedinte al Adunării Parlamentare a OSCE, membu al preşedinţiei socialiştilor europeni, primul pe lista PSD la europarlamentare etc., etc., s-a remarcat prin două mari acţiuni şi atitudini politice: Prima este un suport constant, solid şi coerent pentru Rusia, specialitate politică în care este depăşit numai de colegii săi Ioan Mircea Paşcu şi Victor Bostinaru, şi a doua, o luptă susţinută, neobosită, virulentă şi vulgară împotriva politicilor anticorupţie şi a celor care o susţin.
Severin duce încă din 2007 un război nemilos cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi, desigur, cu autorii rapoartelor pe Justiţie pentru România, care s-au încăpăţânat de-a lungul acestor ani să producă evaluări critice. Când vine vorba de lupta împotriva luptei anti-corupţie, Severin s-a dovedit neînfricat. Nici un inamic nu este prea mare, nici o bătălie prea mică. Vorbeşte Comisia Europeană despre protejarea corupţiei în Parlamentul României?
Severin a contraatacat şi l-a acuzat pe însuşi comisarul pentru Justitie, Jacques Barot, de... corupţie: "Ori domnul Barot este corupt, şi atunci trebuie să rezolvăm această problemă, ori există tot o formă de corupţie, prin faptul că nu e lăsat să gestioneze dosarul României. De ce comisarul pentru probleme juridice şi afaceri interne nu este cel care coordonează întocmirea raportului pentru România pe justiţie, şi este doamna Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene? De ce ne trebuie cineva care nu este titularul domeniului să intervină? Corupţia este devierea de la regulă. Acesta este în sine un act de corupţie, pentru că am deviat de la regulă şi nu există nici o explicaţie convingătoare. Da. Eu acuz de corupţie pe unii care lucrează la raportul pentru România. Nu neapărat de corupţie în sens