Cei mai buni patru vorbitori de la Universitatea Oxford vin în aprilie la Cluj. Jonathan Leader Maynard, câștigător al Campionatului European de Dezbateri, finalist al Campionatului Mondial și vorbitor al anului în Marea Britanie (2009) va conduce o delegaţie a debaterilor de la Oxford, care va vizita în premieră România.
Evenimentul la care vor participa debaterii englezi constă într-o serie de cursuri, ateliere, dar şi un turneu de dezbateri, destinat să familiarizeze şi să instruiască studenţi din întreaga țară, cu această disciplină. „Estimăm ca la atelierele de dezbateri din cadrul acestui eveniment se vor înscrie cel puțin 100 de participanţi din întreaga ţară, iar la Cursul de Deschidere vor participa aproximativ 300 de studenţi“, a declarat Emil Mesaroş, preşedintele Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) Transilvania.
În prima zi a evenimentului „Meeting the Great Debaters“, în 8 aprilie, vorbitorii de la Oxford vor „înfrunta“ cei mai valoroşi debateri ai Universității Babeș-Bolyai pe o serie de teme de actualitate pentru România şi Europa, în Aula Magna a UBB. Apoi, 80 de studenţi din toată ţara vor participa la un turneu de dezbateri, al cărui director va fi Jonathan Leader Maynard.
Finala acestui turneu va avea loc în 10 aprilie, cel mai probabil, în amfiteatrul din Salina Turda, spun organizatorii. „ Organizarea unei dezbateri publice la 100 m adâncime, în incinta Salinei Turda este, şi ea, o premieră“, a mai precizat Emil Mesaroş.
Ce sunt dezbaterile (debate) parlamentare?
Debate-ul este o formă structurată de dezbatere educațională, compusă formal din echipe cu un număr egal de membri. Aceștia sunt puşi în situaţia de găsi argumente pro şi contra, pentru ambele faţete ale unor chestiuni asupra cărora oamenii, deşi bine intenţionaţi, pot fi în dezacord. Debate-ul ajută la formarea unei gândiri