Centrele de hipism pentru agrement au devenit din ce în ce mai numeroase. Atît în jurul Bucureştiului, cît şi în ţară
Bucureştenii au de curînd la dispoziţie o nouă distracţie de weekend: călăria. În jurul Capitalei, la Săftica, Otopeni şi Mogoşoaia, dar şi în oraş, în zona Lacul Tei, s-au înfiinţat centre de hipism unde se poate face agrement, iar dacă devii pasionat, sport de performanţă. Din ce în ce mai mulţi oameni îşi petrec ziua în preajma manejului, mai ales că lîngă aceste centre există sau se vor construi restaurante şi locuri de relaxare.
O oră de călărie costă între 35 şi 50 de lei. Începătorii, dar mai ales copiii, au la dispoziţie instructori. Cei ce devin pe parcurs împătimiţi găsesc lîngă aceste centre magazine cu absolut tot echipamentul necesar, de la şa, cizme şi pinteni pînă la tocă. Ca dovadă că hipismul prinde tot mai mult în ţara noastră, unul dintre cele mai mari hipermarketuri de echipamente sportive a amenajat un sector special cu accesorii pentru călărie.
Cai de rasă, nu mîrţoage
În cele mai multe dintre astfel de centre de agrement lucrurile sînt organizate de profesionişti. Drept dovadă, caii puşi la dispoziţie sînt de rasă, special pentru sărituri sau călărie. La unul dintre centrele de la Săftica am găsit la lucru un Oldenburg şi un Hanoveran. Această din urmă rasă e consacrată pentru calmul cailor, pentru temperamentul lor agreabil şi pentru coeficientul de siguranţă şi soliditate.
Şi preţurile cailor găsiţi la Săftica arată că ne aflăm în faţa unui fenomen gestionat profesionist. Oldenburgul care galopa afară a costat 8.000 de euro cînd a fost adus, iar după declaraţiile administratorilor valorează acum aproximativ 40.000 de euro.
Avantajul manejului acoperit
Un alt punct forte al acestei noi activităţi de agrement e manejul acoperit. Aceasta înseamnă că po