UPDATE 17:35 - Autoritatea americană de reglementare în domeniul nuclear, NRC, a apreciat că situaţia pare stabilizată la reactoarele 1, 2 şi 3 ale centralei nucleare nipone de la Fukushima, informează AFP.
"Situaţia pare mai stabilă astăzi la reactoarele 1, 2 şi 3, graţie injectării de apă de mare care a permis răcirea reactoarelor", a declarat Bill Borchardt, director executiv al NRC. Expertiza specialiştilor americani apreciează că reactoarele au suferit daune la nivelul combustibilului dar că incinta de izolare în jurul celor trei reactoare a rămas intactă.
Oficialul NRC a recunoscut că în cursul zilei a existat o emisie de fum de culoare albă de la reactorul numărul 3, fiind necesară luarea deciziei de evacuare a personalului centralei. El a precizat că sursa fumului nu este cunoscută, dar că nu au existat creşteri ale temperaturii sau a nivelului radioactivităţii.
Fukushima: Personalul evacuat din centrală, din reactoarele 2 şi 3 iese fum
UPDATE 12:45 - Reactorul 2 al centralei nucleare a început să scoată fum, a declarat Hidehiko Nishiyama, oficialul japonez, responsabil de siguranţă nucleară, scrie CNN.com. Pentru moment, cauza apariţiei fumului la nu a fost identificată.
Similar, cu două ore înainte de incidentul de la reactorul doi, a fost semnalată o emisie de fum şi la reactorul trei al centralei.
Potrivit lui Nishiyama, măsurătorile efectuate imediat în urma incidentelor nu au evidenţiat emisii radioactive în atmosferă.
Reactorul 3 prezintă cele mai mari probleme. Starea reactorului este gravă, acoperişul clădirii superioare a fost în întregime distrus de săptămâna trecută de o puternică explozie, cauzată de o acumulare de hidrogen în cadrul operaţiunilor de depresurizare executate de tehnicienii japonezi.
Totuşi, principala preocupare este constituită de combustibilul acestui reactor, MOX - un ameste