Ţăranul făgărăşean trece de câtva timp printr-o perioadă de schimbări, perioadă în care tot ceea ce făcea şi ştia din moşi-strămoşi este eliminat prin legi, taxe şi schimbări bruşte ale pieţei de desfacere a produselor tradiţionale româneşti. Pentru a supravieţui în aceste vremurilor de tranziţie, el afost silit să se adapteze. În această situaţie s-a aflat şi un localnic in Ţara Făgăraşului. El şi-a înfiinţat o microfermă de prepeliţe, iepuri şi fazani.
Oul de prepeliţă, un remediu pentru multe boli
Domnul Costel din satul Râuşor are în jur de 500 de prepeliţe şi deşi nu şi a început afacerea de mult, el este foarte căutat de oameni din diferite zone ale ţării pentru ouăle de prepeliţă, dar şi pentru carnea acestor păsări.
Carnea şi ouăle de prepeliţă sunt recunoscute pentru efectele benefice din punct de vedere medical. Efectul tămăduitor al ouălor de prepeliţă a fost dovedit, după ani de cercetări: s-a constatat că, faţă de oul de găină, cel de prepeliţă conţine de cinci ori mai mult fosfor, de şapte ori mai mult fier, de şase ori mai multă vitamina B1 şi de cincisprezece ori mai multă vitamina B2. De asemenea, el conţine întregul complex de vitamine A, B, D3, E, plus calciu, zinc, sulf şi potasiu. Oul de prepeliţă revitalizează organismul uman de orice vârstă, reglează şi îmbunătăţeşte activitatea aparatului circulator, a digestiei, ameliorează respiraţia şi funcţia reproductivă, acţionează pozitiv asupra creierului, asupra sistemului limfatic şi al celui imunologic. Ele se folosesc cu efecte benefice şi în perioada pre şi postnatală, ca şi după intervenţii chirurgicale şi radioterapii. Formează neuronii din sistemul nervos central la copii şi întârzie procesele degenerative de îmbătrânire.
Carnea cea mai sănătoasă de pe piaţă
Carnea de prepeliţă este una dintre cele mai fine şi apreciate în gastronomie, conţinutul scăzut