Legea educaţiei cere cadrelor didactice să aibă un comportament decent, o exprimare sub umbrela căreia va fi reglementat, în următoarea perioadă, şi „conflictul de interese“. Angajaţii unei grădiniţe din sectorul 5 al Capitalei strâng, ilegal, „bani de teatru“ de la părinţi. Tot aici, fiica directoarei predă opţionalul de limbă engleză.
Fiecare părinte încearcă să găsească grădiniţa cea mai bună pentru copilul său, iar mulţi sunt dispuşi să închidă ochii şi să deschidă punga pentru ca micuţii să aibă cele mai bune şanse de start în viaţă.
Grădiniţa nr. 185 „Garofiţa" din sectorul 5 are reputaţia unei instituţii bune, cu educatoare pregătite şi activităţi opţionale interesante pentru prichindei. Unii dintre părinţii care au făcut tot ce au putut pentru a-şi aduce copiii aici încep să regrete însă această decizie, acuzând nepotismul conducerii, dar şi unele activităţi, precum strângerea de fonduri direct de către angajaţii instituţiei, dincolo de limita legii.
Mai precis, după cum s-a plâns Silvia (nume fictiv, pentru protejarea identităţii părintelui nemulţumit), 5% din banii care revin grădiniţei în urma cursurilor opţionale sunt cheltuiţi fără acordul prealabil al părinţilor. Mai mult, o fundaţie care aduce de cel puţin două ori pe lună o trupă de teatru de păpuşi la grădiniţă nu oferă bilete, deşi fiecărui copil i se cere să achite 6 lei de reprezentaţie.
Suma nu apare nici în contractul cu grădiniţa, ci a fost negociată „verbal" de conducere cu trupa ambulantă. Spre comparaţie, un bilet la Teatrul „Ion Creangă", pentru un grup organizat, costă 5 lei.
Silvia susţine că suma adunată de grădiniţă din activităţi opţionale şi bilete de teatru a ajuns, în câteva luni, la aproximativ 4.000 de lei. Unde s-au dus banii, pe ce au fost cheltuiţi, fără acordul părinţilor, deşi Legea educaţiei stabileşte clar că e nevoie de acest a