Un calcul simplu arată că cu 15 lei poţi cumpăra 6 kilograme de portocale din Grecia, dar numai 5 kilograme de cartofi. Comercianţii se apără susţinând că ţăranii au scumpit marfa şi trebuie să ridice şi ei preţurile. Singura cale de a găsi cartofi mai ieftini o reprezintă achiziţionarea acestora în cantităţi de peste 15 kilograme.
Faptul că până şi cartofii româneşti au ajuns mai scumpi decât portocalele din import încearcă rabdarea ieşenilor. „Portocalele sunt un desert, nu poţi să le găteşti şi nu ţin de foame", a spus Maria Vrabie, îngrijitoare.
Preţul legumelor româneşti este numai vârful iceberg-ului de scumpiri la cartofi. „În hypermarket am văzut cartofi franţuzeşti la peste 10 lei kilogramul, iar alte importuri costă 5 lei pe kilogram. Pensiile au rămas la fel de 3 ani de zile, dar în ritmul acesta nu ştiu unde vom ajunge", a precizat Petrea Moraru, pensionar.
Mai citiţi:
Vezi cât plătesc ieşenii pentru coşul zilnic
Pensionarii sunt cei mai afectaţi de aceste scumpiri. „Cartofii sunt cele mai amărâte legume, pe care le cumperi atunci când chiar nu ai bani. Dintr-o pensie de 442 de lei, din care trebuie achitate întreţinere şi medicamente, până şi cea mai ieftină mâncare devine inaccesibilă", a adăugat Ortanţa Panţa.
Producţia internă descurajată de concurenţa importului
Comercianţii se apără spunând că scumpirile sunt consecinţa recoltelor slabe. „A fost un an prost pentru agricultură. Ţăranii din Răchiteni, judeţul Neamţ, vând cartofii cu 1,5 lei pe kilogram. Costul transportului până în Iaşi ridică preţul până pe la 2,1-2,5 lei, aşa că noi îi vindem cu 3 lei ca să ne iasă şi nouă un profit", a explicat Petru Pătraşcu, comerciant în Piaţa Alexandru.
Concurenţa cartofilor din import reprezintă o altă cauză a ultimelor scumpiri. „Cartofii din import sunt mult mai arătoşi la exterior faţă de marfa autohtonă. Ţăran