Autorităţile nu îi obligă pe vânzătorii din pieţe să îşi facă analize, deşi medicii susţin că aceştia pot transmite boli grave. Legislaţia îi obligă pe patronii firmelor care vând produse alimentare să le facă analize angajaţilor, dar de sub incidenţa legii scapă vânzătorii de la tarabele din pieţe.
Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică nu pot monitoriza starea de sănătate a comercianţilor din pieţe, pentru că legislaţia nu îi obligă pe vânzători să îşi facă analize, aşa cum se întâmplă în cazul celor care vând în magazine. „Micii producători care vând în pieţele sătmărene nu au nevoie de analize. Lor le este destul certificatul de producător ca să îşi vândă marfa“, spune Lidia Tămaş, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare.
Pot transmite boli grave
Cu toate acestea, medicii atrag atenţia că aceşti comercianţi ar putea transmite boli grave, având în vedere că intră în contact permanent cu cumpărătorii. Specialiştii susţin că dacă sunt respectate normele minime de igienă, răspândirea bolilor nu este posibilă. În caz contrar, însă, există pericol de răspândire a streptococilor, paraziţilor şi a TBC-ului, dar şi bolile de piele sau gripa. „De exemplu, dacă vânzătorul are TBC şi strănută spre cumpărător, se ia foarte uşor”, spune Agneta Lung, medic de familie. „În câteva zile începe sezonul căpşunelor. Acestea se infectează foarte uşor în contact direct cu solul şi pot transmite cu aceeaşi uşurinţă boli diareice. În perioada în care se comercilizează astfel de produse se înmulţesc cazurile de boli enterale", spune şi Ladislau Lang, un alt medic de familie sătmărean.
Cumpărătorii sunt atenţi
„Eu sunt foarte atentă cu ce cumpăr de la tarabele din piaţă. Sunt bătrână, iar o răceală mai serioasă mă poate doborî de pe picioare. Până ajung acasă nu îmi duc mâinile în zona feţei, iar odată ajunsă acasă sp