Noile reglementări prevăd ca personalul universitar să intre în sala de studiu doar cu patalama de doctor. Profesorii universitari fără titlu de doctor nu vor mai putea să predea peste 4 ani de la intrarea în vigoare a noii Legi a educaţiei.
Pentru 15% din studenţii Facultăţii de Muzică din Timişoara, precum şi pentru 10 profesori, al doilea semestru din anul de învăţământ 2010-2011 ar putea fi cântecul de lebădă. Asta deoarece noua Lege a educaţiei prevede ca orice persoană care le predă studenţilor, fie că e lector, fie că e asistent plătit în sistem de colaborare, trebuie să aibă doctorat.
Cei afectaţi de această prevedere mai pot „respira" până la sfârşitul anului academic, conform deciziei conducerii Universităţii de Vest, însă viitorul apropiat sună tot mai rău. Asta pentru că mai mulţi specialişti s-au trezit incompetenţi în faţa legii. „Nu sunt buni, dacă nu au doctorat", a spus rectorul Universităţii de Vest Timişoara, Ioan Talpoş, şi s-a spălat pe mâini de această problemă.
„Nu mi se pare normal să ceri doctoratul unor artişti de frunte, cum este prim-trompetistul Operei Naţionale din Timişoara sau prim-fagotistul Filarmonicii «Banatul» doar pentru că aşa cere legea. Nu e normal ca artişti de primă mână să nu poată preda studenţilor", a spus Walter Kindl, decanul Facultăţii de Muzică. Decanul aşteaptă în aceste zile răspunsul colegilor din ţară la un memoriu pe care l-a întocmit în legătură cu noua lege. El speră să apeleze mai apoi la ministrul Educaţiei şi la prim-ministrul Emil Boc.
„Clinică" de muzică
Profesorii recunoscuţi ca muzicieni de top în România şi care nu au avut timp de doctorate se simt abuzaţi de legea care îi vrea pe toţi egali. „Nu ştiu dacă voi deveni un dascăl mai bun dacă voi avea doctorat. Oricum, mi se pare exagerat. Eu cred că doctoratul e ceva superior, dar cu legea asta obligatoriu trebuie să fii la u