După ce a fost acuzat că România are o poziţie şovăielnică, ba chiar inexistentă faţă de intervenţia militară din Libia, preşedintele Traian Băsescu a explicat că nici un oficial nu se poate pronunţa, înainte ca NATO să ia o decizie. Experţii observă că Băsescu a reacţionat în contratimp faţă de conflictul din Libia, însă îi dau dreptate: România e membră NATO şi nu poate vorbi de capul ei. În schimb, preşedintele a readus pe tapet, cu nonşalanţă, o bubă dureroasă a securităţii naţionale. Chiar dacă am vrea să intervenim aerian în Libia, precum unii colegi de alianţă, nu am avea cu ce: bătrânele MiG-uri nu ar face faţă.
„Trebuia să fi avut rapid o declaraţie politică, din partea preşedintelui sau a ministrului de Externe, imediat după decizia Consiliului de Securitate al ONU. Acest lucru a întârziat", consideră deputatul PNL George Scutaru, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor. Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării, observă însă că preşedintele Traian Băsescu a exprimat o poziţie imediat după reuniunea Consiliului Uniunii Europene: „Atunci mesajul a fost destul de clar: părea contra unei intervenţii militare în Libia, dar a spus că, dacă totuşi are loc, trebuie făcută prin NATO. Acum nu are nici o poziţie, ba chiar a spus că nu e nevoie ca România să aibă o poziţie oficială".
Băsescu a declarat ieri seară, la TVR: „România nu are de ce să se pronunţe în momentul de faţă. Am înţeles că au fost foarte mulţi analişti care cer poziţia României. România a spus foarte clar că e solidară şi respectă fără nici un fel de comentariu Rezoluţia 1973 a ONU. Consider fără nici o reţinere că un şef de stat care trage în propriul popor nu mai are niciun fel de legitimitate".
„Mi se pare normal ca România să nu facă gesturi militare în afara NATO. Nu suntem singurii care procedează aşa, Polonia are aceeaşi poziţi