Indicele Bursei din Arabia Saudită se află într-un punct hotărâtor
De la jumătatea lunii ianuarie a.c., pieţele bursiere din nordul Africii şi regiunea Golfului Persic s-au înscris pe o tendinţă descendentă pe măsură ce tensiunile politice şi sociale s-au extins în regiune. Averiunea la risc a investitorilor nu s-a resimţit numai pe aceste pieţe, ci şi pe Bursele dezvoltate, unde câteva valuri de vânzări au fost alimentate de ştirile îngrijorătoare venite din Orientul Apropiat. Turbulenţele din această zonă geografică, unde se află aproximativ 60% din resursele de petrol ale lumii, s-au resimţit însă mai ales asupra cotaţiei "aurului negru". Aceasta s-a apropiat în cursul lunii trecute de reperul de 120 USD/baril, cel mai ridicat din ultimii doi ani şi jumătate. Efectul s-a resimţit mai cu seamă asupra petrolului brent, în a cărui producţie Libia deţine o pondere importantă.
Conflictul din această ţară s-a escaladat zilele acestea, când, în baza unei rezoluţii ONU, aliaţii occidentali au trecut la represalii împortiva regimului de la Tripoli. Sâmbătă seara avioane miliare aparţinând Franţei, Marii Britanii, Canadei, Italiei şi SUA au bombardat ţinte de pe teritoriul Libiei. Atacul a survenit la doar câteva ore după ce, într-o conferinţă de presă televizată, Shokri Ghanem, preşedintele Companiei Naţionale Libiene, a furnizat informaţii alarmante legate de producţia de petrol din această ţară. Astfel, potrivit Bloomberg, Ghanem a declarat că retragerea personalului de la platformele de extracţie ale companiilor occidentale care operează pe teritoriul Libiei va conduce la o scădere a producţiei cu 400.000 de barili pe zi.
Necunoscuta saudită
Astăzi, la redeschiderea pieţelor financiare internaţionale, urmează să aflăm cum este percepută de către investitori internaţionalizarea conflictului din Libia, precum şi impactul asupra p