ESENTIALDescarcă studiul 'România – răspunsuri la criză” realizat de Institutul pentru Cercetarea Calităţii Criza mondială a găsit în România o economie deja slabă şi cu o structură care nu oferă şanse de redresare rapidă. La doi ani de la declanşarea crizei populaţia este sărăcită şi demoralizată, peste 86% dintre români fiind nemulţumiţi de activitatea Guvernului.
Criza românească este una dintre cele mai profunde din Europa, se arată în studiul 'România – răspunsuri la criză” realizat de Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române.
“Plata datoriilor angajate în ultimii doi ani va afecta şi mai mult situaţia economică şi socială din viitor. Criza a debutat şi în contextul unei societăţi sărăcite, cea mai săracă din Europa, sărăcire care v-a continua şi în acest an. Degradarea rapidă a standardului de viaţă afectează şi fragila pătură mijlocie, mulţi fiind împinşi sub pragul de sărăcie” se arată în raport.
România se află într-o profundă criză a societăţii confruntându-se cu un pachet de trei crize interconectate: economică, politică şi socială.
Autorii raportului atrag atenţia asupra crizei instituţionale care se manifestă prin incertitudine în toate segmentele vieţii sociale: educaţie, sănătate, poliţie, administraţia publică chiar şi justiţie!!!
Starea de spirit colectivă s-a degradat lucru care se observă prin nemulţumirea populaţiei, demoralizare dar mai ales neîncredere în instituţiile statului.
După 21 ani, PIB-ul este nesemnificativ mai mare decât cel din 1989 iar standarul de viaţă nu s-a îmbunătăţit sustenabil. În 2010, rata şomajului a ajuns la o valoare dublă faţă de cea din 2008 (de la 4%, în 2008 la 7,9%, în 2010), iar numărul locurilor de muncă a scăzut semnificativ în ultimul an.
Veniturile românilor sunt cele mai mici din UE. Din perspectiva salariului mediu şi din cea a salariul