Romanilor le place sa se laude cu gastronomia lor. De cate ori nu auzim prezentari pentru prieteni sau parteneri de afaceri din strainatate care elogiaza bucataria romaneasca?
Atunci cand partenerii de business vin in Romania, ei trebuie serviti cu bucate dintre cele mai alese. Si cum nu sotiile ori mamele sunt cele care se ocupa de un pranz de afaceri, vom avea nevoie de cel putin un restaurant „cu specific” care sa nu ne faca de rusine. De aici apar problemele, pentru ca in opinia pasionatilor de gastronomie, mancarea nationala e o mandrie care se gaseste mai greu in restaurante.
„Problema este ca atunci cand intri in unele restaurante cu specific romanesc, te loveste un damf de cantina. Mancarea e de multe ori proasta si lipsita de imaginatie, asta daca nu e rece sau mai rau. Din cauza asta, multi straini care vin si gusta bucataria romaneasca raman cu o impresie proasta”, a spus poetul si iubitorul de gastronomie Mircea Dinescu, cu ocazia lansarii site-ului Restograf.ro.
Potrivit unui grup de oameni de cultura si business preocupati de „imaginea gastronomica” a Romaniei, cel putin in Capitala, majoritatea restaurantelor cu bucatarie traditionala servesc semipreparate sau marfa de supermarket reconditionata. „In Romania, mostenirea si potentialul socio-cultural ale actului gastronomic sunt putin folosite; calitatea produselor si cea a serviciilor sunt prea des proaste, relatiile dintre principalii actori (furnizori – prestatori – consumatori) sunt degradate si tensionate. Cele mai proaste restaurante din Bucuresti sunt cele cu bucatarie traditionala romaneasca! Patronii de restaurante si bucatarii s-au invatat sa ne dea mai mult semipreparate sau chiar feluri luate de-a gata direct de pe rafturile pentru saraci ale supermarketurilor, iar bucurestenii s-au obisnuit sa creada ca asta e normalitatea”, afirma Alex Todericiu, consultant si co-fo