Asociaţia „Alba Verde“, principala organizaţie care se opune proiectului de modernizare şi eliminare a majorităţii copacilor din parcul Custozza, a prezentat astăzi propriile viziuni cu privire la modul în care ar trebui să arate Cetatea din Alba Iulia.
Redăm în continuare câteva dintre aprecierile reprezentanţilor asociaţiei:
„În cazul parcului Custozza din Alba Iulia nu s-a ţinut cont de opinia şi de confortul locuitorilor oraşului, deşi fiind vorba de un spaţiu public, acesta aparţine oamenilor care îl folosesc zi de zi. Aceşti oameni, locuitorii oraşului Alba Iulia s-au obişnuit cu imaginea şi cu confortul parcului cu arbori înalţi, pe care i-au îndrăgit. Dacă aceşti arbori vor dispărea, localnicii nu se vor mai simţi ca acasă în propriul lor oraş, se vor înstrăina.
Un parc poate fi pavat fără să se taie arborii
Piaţa Mare din Sibiu care a inspirat arhitectul este neutilizabilă vara până la orele dupa-amiezii pentru că nu exista umbră, oamenii stând la terase acoperite. De asemenea, la Sibiu nu există parcări în centru, piaţa centrală nu poate fi accesată cu masina. În Cetatea medievală Sighişoara, numai locatarii au permisiunea de a intra cu maşina şi un hotel din centru care are 5 locuri de parcare, dar nu în piaţa centrală.
Un parc poate fi pavat şi pot fi amenajate parcări fără să se taie arborii existenţi, spiritul epocii în care a fost construită cetatea poate fi readus şi cu prezenţa arborilor vechi. Dacă ne documentăm despre centrele istorice vechi, unde există cetăţi, precum Budapesta, sau Viena - să luăm exemplele cele mai apropiate - în apropierea cetăţilor, sau a centrului istoric nu există parcări, sau dacă sunt, ele sunt camuflate cu vegetaţie din simpla cauză că omul care vrea să vadă o cetate, sau un oraş vechi de sute de ani, este deranjat de imaginea maşinilor moderne, care nu se potriv