După ce au fost puse pe „lista neagră” de către Ministerul Sănătății, cele două spitale din județ vor continua în forme diferite. Dacă la Vînju Mare se va merge pe programul Guvernului și se va înființa un azil de bătrâni, edilii din Strehaia refuză alternativa.
Aceștia trebuie să hotărască, până la sfârșitul acestei luni, dacă unitățile vor fi sau nu transformate în cămine destinate bătrânilor. La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat și un program care vizează dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice, finanţate de la bugetul de stat.
Astfel, cei care răspund de soarta celor două spitale din Mehedinți au două alternative. Fie intră în programul guvernalental, transformând spitalul în azil de bătrâni, caz în care primesc finanțare de la buget, fie reorganizează unitatea în orice altă formă, însă pierd fondurile venite de la Casa de Asigurări de Sănătate.
La Vînju Mare s-a luat deja decizia de înființare a căminului de bătrâni.
„Chiar azi m-am întâlnit cu primarul și am întors problema pe toate fețele. Vom intra în program, pentru că este singura soluție de a salva 50-60% din personal. Practic, nu avem alternativă, pentru că dacă alegem altceva, vom rămâne fără finanțare”, ne-a spus managerul spitalului din Vînju Mare, Dumitru Tudor.
Potrivit conducerii unității, salariații care sunt aproape de vârsta pensionării au început deja să depună cereri pentru a grăbi procesul, iar restul încearcă să găsească un post bun peste hotare, o firmă de plasare personal din Italia fiind așteptată la sfârșitul lunii.
În Strehaia există deja un cămin de bătrâni
La Strehaia situația este cu totul alta, autoritățile locale fiind în dezacord total cu deciziile ministerului.
„Cât timp voi fi eu primar, nu voi lua o astfel de decizie, să transform spitalul în cămin de bătrâni, cu riscul de a pierde orice f