Războiul a început în Libia. Oponenţii sunt, pe de o parte, coaliţia puterilor europene, Statele Unite ale Americii, câteva stat arabe şi rebelii din Libia, iar pe de altă parte guvernul libian.
Scopul pe termen lung, nedeclarat, dar bine înţeles, este schimbarea regimului - înlăturarea guvernului liderului libian Muammar Gaddafi şi înlocuirea lui cu un regim nou, construit în jurul rebelilor, potrivit unei analize Stratfor.
Cât de departe este dispusă coaliţia să meargă pentru îndeplinirea scopului? Câte resurse este pregătită să consume şi cât timp este dispusă să lupte? Acestea sunt întrebările ridicate de George Friedman, în analiza Stratfor.
Succesul operaţiunilor în primă fază este irelevant, consideră analistul, care aduce drept exemplu situaţiile din Kosovo, Iraq şi Afghanistan:
"Ar trebui să ne amintim că în Irak şi Afghanistan, ocupaţiile au devenit inima războiului, iar schimbarea de regim a fost doar actul de deschidere"
În cazul Libia, testul ce va trebui trecut este dacă nu cumva un război pornit pentru stoparea suferinţelor umane va crea alte suferinţe umane, se arată în analiza citată. George Friedman adaugă: "Atunci vor trebui luate deciziile politice dificile şi abia atunci vom afla dacă strategia, misiunea şi voinţa politică se vor fi în deplin consens".
* Atacurile au început sâmbătă
Libia a fost atacată, sâmbătă, la opt ani de când a fost declanşat cel de-al doilea razboi din Irak. Aparate de zbor din Franţa, Marea Britanie, Canada şi SUA au lansat raiduri aeriene împotriva unor ţinte militare din Libia care aparţin regimului lui Muammar Gaddafi, în cadrul operaţiunii"Odyssey Dawn". În mai puţin de 24 de ore erau înregis-traţi, deja, 100 de morţi, acţiunile des-făşurându-se pe o rază de circa 100- 150 de km în jurul oraşul Benghazi.
Coaliţia acţionează în baza mandatului dat de rezoluţia 1973 a Cons