Populaţia oraşelor creşte mai rapid decât se poate adapta infrastructura de apă.
Acesta este semnalul de alarmă tras de specialiştii în domeniu cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, desfăşurată anul acesta sub sloganul „Apă pentru oraşe. Răspunsuri la provocările urbane”.
“Este prima dată în istoria omenirii când cea mai mare parte din populaţia lumii trăieşte în oraşe: 3,3 miliarde de oameni şi aceasta continuă să crească într-un ritm alarmant”, se arată în mesajul directorului general al Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), David Csaba, cu prilejul Zilei Mondiale a Apei. În fiecare secundă, populaţia urbană a globului creşte cu două persoane.
@ În fiecare lună, cinci milioane de oameni vin să locuiască la oraş. 27% din populaţia urbană din lumea întreagă nu beneficiază de sisteme de alimentare cu apă.
@ În fiecare an, multă apă potabilă se risipeşte fără rost în marile oraşe de pe glob. Dacă această cantitate de apă nu s-ar mai risipi, încă 10-20 milioane de oameni ar avea apă de băut în marile oraşe din lumea întreagă.
@ Unul din patru locuitori ai oraşelor de pe glob nu are acces la instalaţii sanitare adecvate.
@ În România, gradul de racordare la canalizare este 54,28%, iar gradul de racordare la staţiile de epurare este de 43,24%. Suma alocată până în prezent pentru astfel de lucrări este de 4 miliarde euro.
@ Conform statisticilor mondiale, în fiecare zi, două milioane de tone de ape uzate ajung neepurate sau insuficient epurate în cursurile de apă din lumea întreagă. În România, procentul de ape uzate evacuate neepurate sau insuficient epurate rămâne în continuare mare, de peste 70%, menţinându-se relativ constant de la an la an. Cele mai mari probleme se înregistrează în secţiunile aval de marile aglomerări urbane care nu au staţii de epurare conforme sau care nu deţin staţii de epurare, peste 50% din cantitatea d