Mircea Snegur, primul preşedinte al Republicii Moldova, a explicat pentru „Adevărul“ care sunt cele mai importante lecţii ale celor 20 de ani de independenţă.
Zilele Basarabiei pe ambele maluri ale Prutului
„Adevărul": Dle preşedinte, cum comentaţi parcursul Republicii Moldova după 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Independenţă?
Mircea Snegur: Republica Moldova s-a constituit ca un stat suveran, independent, cu un regim democratic, cu o economie care tinde spre rigorile de piaţă, şi ca un stat membru cu drepturi depline în toate organizaţiile internaţionale şi majoritatea celor europene, ultima fiind Uniunea Europeană, cu care se negociază în prezent Acordul de Asociere. Acestea sunt principalele realizări. Desigur că sunt şi o sumedenie de probleme nerezolvate în toate domeniile.
Actuala stare de lucruri din ţară corespunde cu aşteptările din momentul proclamării independenţei sau vă doreaţi ceva mai mult?
Bineînţeles că situaţia actuală nu este cea pe care mi-o închipuiam atunci când adoptam Declaraţia de Independenţă. Bineînţeles că ne dorim un stat cu un nivel mult înalt de trai. Ţăran fiind, îmi doresc ca şi oamenii de la ţară să aibă toate cele necesare: infrastructura de producere, tehnică, să aibă unde vinde producţia, să nu stea cu ea la marginea şoselelor în timpul recoltării. De asemenea, restul ramurilor economiei trebuie să se dezvolte, să atingă un nivel mult mai competitiv pe piaţa mondială. Să nu avem probleme de export cu care ne confruntăm acum.
Care a fost rolul maselor în procesul de obţinere a independenţei?
A fost unul decisiv pentru că politicienii şi intelectualii au mizat pe susţinerea lor de la începutul Mişcării de Renaştere Naţională. Or, se ştie că evenimentele principale sunt legate nu numai de manifestările de la Chişinău, asemenea adunări au avut loc în toat