Guvernul a adoptat la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, legea turismului. Legea clarifică responsabilităţile autorităţilor publice centrale şi ale celor locale implicate în acest domeniu, precum şi unele cerinţe obligatorii referitoare la calitatea serviciilor oferite turiştilor.
Legea aprobată aduce prevederi distincte referitoare la: turismul de litoral, parcurile turistice, staţiunile turistice şi patrimoniul turistic.
De asemenea, legea prevede înfiinţarea, de către MDRT, a unui Sistem naţional de colectare şi interpretare a datelor şi informaţiilor din domeniul turismului. În acest demers se vor folosi informaţiile colectate atât de la agenţii economici din turism, cât și de la instituţiile şi organizaţiile publice şi private care au legătură cu activităţile turistice. Acest sistem va permite cunoaşterea informaţiilor relevante din industrie, pe care se vor fundamenta deciziile pe care MDRT la va lua în legătură cu turismul.
Activitatea de promovare turistică a României se va desfăşura prin intermediul unei instituţii publice, cu personalitate juridică, aflată în coordonarea MDRT, care urmează a fi înfiinţată prin Hotărâre de Guvern. În cadrul instituţiei va funcţiona un Consiliu consultativ format din reprezentanţi ai autorităţii publice centrale responsabile în domeniul turismului, ai instituţiei cu rol de promovare turistică, precum şi din reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice locale, ai asociaţiilor profesionale, patronale şi de promovare turistică.
La nivel regional se pot constitui asociaţii pentru dezvoltarea şi promovarea turismului, persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, care vor fi consultate la elaborarea politicilor de dezvoltare şi promovare în domeniul turismului şi monitorizarea acestora.
Citeşte şi Patronii din turism vor să ia caimacul prin