Agentiile de turism de la care achizitionati o vacanta nu sunt neaparat responsabile in cazul in care decideti anularea calatoriei din motive personale. Wall-Street.ro a discutat cu tur operatori si companii de transport aeriene si a aflat care sunt conditiile in care se pot recupera banii pe un voiaj.
Penalizarile aduse la cunostinta turistului sunt impuse de furnizori, fie ei hotelieri, companii aeriene sau agentii partenere. Practic, agentiile de turism nu au o politica anume pe care o aplica in cazul in care un client renunta la o calatorie.
Conform legislatiei in vigoare, agentia de turism are obligatia de a incheia un contract (in care sunt stipulate termenele de decomandare cu sau fara penalitati) cu turistul in momentul in care acesta cumpara un pachet de servicii.
In cazul in care turistul renunta la calatorie, dar a incheiat o asigurare storno (riscul de anulare al calatoriei) la achizitionarea serviciilor turistice, compania de asigurare decide in privinta restituirii sumei aferente de bani.
Este important ca data incheierii asigurarii sa fie identical cu cea a achizitionarii produsului turistic.
"In cazul in care cel care calatoreste nu a semnat o astfel de asigurare pentru pachetele turistice achizitionate (combinatia prestabilita a cel putin doua dintre urmatoarele trei grupe de servicii, cu conditia ca durata neintreurpta a acestora sa depaseasca 24 de ore sau sa cuprinda o innoptare, si anume transport, cazare si alte servicii, fara legatura cu celelalte doua) este imperios necesar sa fie incheiat un contract cadru de comercializare in care sa fie inserate conditiile de anulare, in functie de data la care incepe calatoria", arata Georgeta Ioanid, director de vanzari al agentiei de turism Accent Travel & Events.
Pentru serviciile achizitionate separat (spre exemplu, biletul de avion) nu se impune incheierea unu