Jocurile de noroc i-au determinat anul trecut pe cetăţeni să scoată în total din buzunar 3,15 miliarde de euro, după cum estimează Efthimios Papageorgiou, directorul pentru operaţiuni internaţionale al furnizorului de sisteme pentru loterie şi jocuri de noroc Intralot.
"Şi nu sunt luate în calcul cheltuielile din cazinouri", precizează el. Cea mai mare parte din sumă merge spre aparatele de jocuri de noroc, aşa-numitele terminale de videoloterie sau, în varianta populară, "păcănele", care înghit anual 2,5 miliarde de euro, în timp ce alte 500 de milioane de euro sunt jucate pe internet, scrie revista BUSINESS Magazin (www.businessmagazin.ro).
"Piaţa a rămas cât de cât constantă anul trecut, pentru că deşi jucătorii deja existenţi au pariat sume mai mici, au venit alţii noi, dornici de câştig, care au compensat", mai spune managerul Intralot, cu menţiunea că în zona pariurilor media zilnică este de un euro per jucător. Piaţa neagră a pariurilor şi jocurilor de noroc este însă egală cu cea legală, ceea ce înseamnă că statul român pierde destul de mult din impozitele care ar trebui plătite pentru aceşti bani. Un mecanism mai bun de reglementare ar putea însă rezolva această problemă, crescând totodată şi veniturile companiilor din domeniu.
"Modelul altor ţări cu o piaţă neagră mai mică ar putea fi aplicat şi aici", spune Papageorgiou, dând drept exemplu Grecia, o piaţă de 11 miliarde de euro dintre care 6 miliarde de euro vin pe cale legală, sau Italia, unde pariurile sportive cumulează anual 4,2 miliarde de euro, la care se adaugă şi restul jocurilor de noroc cu 10 miliarde de euro, iar piaţa neagră este doar o treime. De la intrarea în România în 1992 şi până acum, Intralot a investit în total pentru soluţii software, infrastructură şi service în jur de 150 de milioane de euro, dintre care o treime doar din 2008 încoace, sumă care