Foto: Karina Knapek / Jurnalul Naţional Protocolul semnat între Ministerul Economiei şi minerii din Oltenia, prin care unităţile miniere şi energetice din Oltenia urmau să îşi reducă cheltuielile cu 23% prin trimiterea "în aşteptare" a 4.300 de oameni nu are corespondent în Codul Muncii şi, ca atare, este ilegal.
Pactul, semnat pe 10 ianuarie de Ion Ariton, ministrul Economiei, şi Marin Condescu, liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), se aplică în Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), precum şi în complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova.
Acesta conţine zece puncte, iar la punctul cinci prevede întocmirea unui plan de restructurare a personalului în aşa fel încât salariaţii care au stagiul complet de cotizare, dar nu îndeplinesc toate condiţiile de pensionare să beneficieze de un program de aşteptare de până la doi ani. Fiecare muncitor ar urma să fie plătit în acest timp cu o indemnizaţie de 75% din salariul de bază, la care se adaugă sporul de vechime de 25%, însă nu şi celelalte sporuri prevăzute în contractul colectiv de muncă.
SNLO are 8.821 de angajaţi, CE Rovinari are 4.103 salariaţi, la CE Turceni lucrează 4.146 de oameni, iar la CE Craiova, alţi 2.412, potrivit celor mai recente date publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. Astfel, sunt afectaţi peste 20% din angajaţii celor patru companii.
Conducerea Complexului Energetic Turceni a emis în data de 1 martie actele prin care 125 de salariaţi au fost anunţaţi că începând cu 1 martie le-au fost suspendate contractele individuale de muncă. Acestora li s-a spus că în cazul în care, în perioada celor doi ani, cât le-au suspendat contractele, este nevoie de ei vor fi rechemaţi la muncă. Motivul comunicat chiar în deciziile de suspendare ale contractelor de muncă este acela că "din ianuarie 2013, complexul trebuie să achiziţioneze circa un certific