Padurile din Europa sunt in pericol, arata un raport al Comisiei Europene, care avertizeaza ca dezastre naturale precum furtuni, incendii de vegetatie si secetele vor deveni din ce in ce mai des intalnite.
Schimbarile climatice pun in pericol padurile din Europa, arata raportul realizat de europarlamentarul socialist Kriton Arsenis. Acesta avertizeaza ca suprafetele de paduri se vor reduce drastic, iar unele specii de copaci vor disparea complet in unele zone din Europa, dupa cum se arata in comunicatul PE.
Raportul mai arata ca padurile si terenurile impadurite reprezinta 42% din suprafata Uniunii Europene si ca acestea pun la dispozitie 2 milioane de locuri de munca, protejeaza solul si asezarile omenesti, dar si sursele de apa potabila.
Europarlamentul socialist propune managementul sustenabil al padurilor, ca masura obligatorie in statele membre, in cadrul programelor nationale de impadurire, dar si introducerea unor plati pentru serviciile de impadurire, pentru intretinerea ecosistemului.
Stereum sanguinolentum este un agent patogen care ataca arborii coniferi, in special bradul. Se estimeaza ca suprafata de paduri de conifere va scadea in toata Europa continentala. Molidul ar urma sa devina o specie care nu poate supravietui in zone joase.
Raportul mai arata ca in zona boreala, padurile de mesteacan vor ajunge sa aiba, pana in 2100, doar a zecea parte din suprafata pe care o au acum.
O harta a Instutului European al Padurilor arata proportia totala a padurilor, in comparatie cu zona neimpadurita. Exista regiuni cu foarte putine paduri, iar in unele tari exista diferente mari intre zone.
Se estimeaza ca vor scadea dramatic suprafetele de paduri de fag si eventual acestea vor disparea in unele zone aride din regiunea mediteraneana. @N