Festivalul Filmului Francofon cuprinde proiecţia unui documentar realizat de o supravieţuitoare a lagărelor morţii din Cambodgia. Regizorul cambodgian Roshane Saidnattar este una din vedetele Festivalului Filmului Francofon, care va debuta diseară la Cluj.
Patru invitaţi de onoare, proiecţii de filme cu titrare în limba română, prezentări şi dezbateri, toate cu intrarea liberă sunt câteva din surprizele Festivalului de Film Francofon, eveniment ce se va desfăşura la Cluj până în 28 martie.
În cadrul festivalului care va debuta în această seară, de la ora 17.00, la Bastionul Croitorilor, vor fi proiectate opt filme dedicate Cambodgiei şi Vietnamului.
„Gardien de baffles“, de Nghiem-Minh Nguyen-Vo (Vietnam, 2004) este filmul care va deschide festivalul şi prezintă Indochina, în 1940, sub ocupaţie franceză. Una din invitatele - vedetă ale festivalului este regizorul Roshane Saidnattar, o supravieţuitoare a lagărelor morţii din Cambodgia.
Martoră la trei războaie
După ce a traversat trei războaie succesive în ţara sa, bombardamentele americane, genocidul kmerilor roşii şi ocupaţia de către armata vietnameză, Roshane fuge din Cambodgia în Franţa, la vârsta de 13 ani. După obţinerea licenţei în regie de film în 1998, Roshane trăieşte între Cambodgia şi Franţa. A realizat până acum patru documentare şi un scurtmetraj. Ea îşi va prezenta la Cluj primul lungmetraj, documentarul „Ceea ce contează e să rămâi în viaţă“.
Filmul împleteşte amintirile regizoarei, mărturiile mamei sale, imagini inedite de arhivă, prezentate în paralel cu un interviu de excepţie cu un apropiat al liderului mişcării comuniste cambodgiene Pol Pot, realizat incognito.
„Acest film aduce o perspectivă care, prin rezonanţa intimă, ne dezvăluie o parte a nebuniei care a devastat un întreg popor“, a explicat Raluca Ghervan, purtător de cuvânt al Centrului Cultur