Bucureşteanul care a câştigat procesul intentat statului pentru că i-au fost publicate datele personale vorbeşte pentru prima dată despre cum e să trăieşti fără drepturi. Sursa: SHUTTERSTOCK
Nu poate să contracteze un credit, nici o asigurare de viaţă, nu poate nici să muncească şi îi este foarte greu să găsească pe cineva care să-i fie alături. Iar în urmă cu doi ani i s-a luat şi dreptul de a păstra un secret dureros. Are 51 de ani şi de 10 ani a primit diagnosticul HIV/SIDA. Atunci a trebuit să înveţe să trăiască din nou, ascuns şi totuşi în mijlocul celorlalţi, aşa cum deprind bebeluşii primele cuvinte şi cum învaţă să pună un pas în faţa celuilalt.
Până a reuşit să se dezmeticească şi să-şi ceară drepturile, a aflat dintr-un ziar că datele sale personale au fost postate de Primăria Sectorului 1 pe site. Şi astfel, dintr-o dată, s-a ridicat pătura de peste viaţa sa dându-le voie tuturor să se zgâiască la cutele lăsate pe cearşaf.
A pierdut prieteni, strângeri de mână, bunăvoinţă şi a suportat întrebarea, devenită din ce în ce mai sâcâitoare, a vecinilor: "Vreţi să vă vindeţi casa?". Toate astea după ce trecuse prin mai multe episoade de umilire, în spitale sau la comisiile de specialitate (care încadrează într-un anumit grad de handicap persoanele seropozitive, în funcţie de stadiul bolii).
În plus, asemenea celorlalţi bolnavi, a avut şi întreruperi de tratament care i-ar fi putut pune în pericol viaţa. Ca să nu mai pomenească despre întrebările pe care le-a primit din spatele unui zâmbet ironic: "Ţi-a plăcut viaţa, ha?".
Preţul "deconspirării"
Aşa că a luat sistemul în piept şi, după un proces de un an, a câştigat daune de 10.000 de euro. A creat un precedent, iar ştirea a făcut ceva vâlvă în presă la vremea respectivă.
Totuşi, nu se simte deloc învingător. "Sunt mai dezbrăcat decât