Firmele care întâmpină dificultăţi financiare pot să solicite Fiscului eşalonarea datoriilor la buget pe o perioadă de cel mult cinci ani, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Guvern în ultima şedinţă.
În jur de 20.000 de companii ar putea să solicite această facilitate, după cum au estimat reprezentanţii Ministerului Finanţelor.
Companiile cu datorii la stat au beneficiat de o prevedere asemănătoare şi în urmă cu doi ani, însă plăţile puteau fi amânate doar pe o perioadă de cel mult şase luni. Aproape 7.500 de firme au cerut amânarea datoriilor la bugetul de stat în perioada 2009 - 2010, pentru o sumă totală de 2,6 miliarde de lei, arată datele comunicate pentru gândul de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Nu orice întreprinzător poate beneficia de noua prevedere, pentru că Executivul a stabilit o listă întreagă de condiţii.
Ce presupune eşalonarea datoriilor
• În primul rând, solicitanţii nu trebuie să fie în insolvenţă sau în procedură de dizolvare. O altă condiţie este ca firmele să depună toate declaraţiile fiscale până în momentul în care solicită eşalonarea.
• Firmele au obligaţia ca pe perioada eşalonării să achite datoriile curente. Cât despre datoriile vechi, pe perioada eşalonării se calculează şi se datorează doar dobânzi, fără a se mai plăti şi penalităţi de întârziere.
• Se pot eşalona obligaţii declarate la administraţia fiscală, precum contribuţiile de asigurări sociale, impozitul pe profit, pe venit sau pe chirii şi accizele.
• Pentru a putea cere această facilitate, firmele trebuie să constituie garanţii reale sau prin scrisori de garanţie bancară.
• Garanţia depinde de suma eşalonată. Astfel, pentru o perioadă de eşalonare mai mare de un an, garanţia reală trebuie să reprezinte între 10% şi 40% din valoarea sumei eşalonate.
• Nu sunt necesare garanţii pentru sume eşal