Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se reunesc luni, la Bruxelles, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), pentru a analiza situaţia actuală din Libia, potrivit Agerpres.
Una dintre opţiunile vizate de 'Cei 27' fiind acordarea de sprijin umanitar ce ar putea lua forma unei operaţiuni militare în cadrul asistenţei pentru refugiaţi, potrivit unor surse diplomatice europene.
Uniunea Europeană ar urma să adopte luni şi sancţiuni mai aspre contra regimului Gaddafi, după ce la finalul lunii februarie a decis deja îngheţarea activelor financiare şi interdicţii de călătorie în cazul lui Muammar Gaddafi, al familiei şi colaboratorilor săi apropiaţi. Aceste măsuri, alături de un embargou asupra vânzărilor de arme către Libia, sunt incluse şi în rezoluţia 1970 adoptată de Consiliul de Securitate al ONU în urmă cu câteva săptămâni.
În ultimele zile, presiunea reprezentată de problema refugiaţilor a sporit mai ales la frontiera Libiei cu Egiptul, iar operaţiunea umanitară a UE s-ar putea concentra pe această zonă. În ultimele săptămâni, Uniunea Europeană a asigurat coordonarea operaţiunilor umanitare în cadrul unui ''pod aerian'' pentru evacuarea din Libia a refugiaţilor egipteni nevoiţi să plece din Tripoli şi care ajunseseră în vestul ţării, la graniţa cu Tunisia.
Pe de altă parte, ambasadorii statelor membre ale NATO au aprobat duminică seară un plan de operaţiuni pentru o mai bună supraveghere a embargoului ONU asupra vânzărilor de arme către Libia, fără a lua însă o decizie privind implicarea Alianţei Nord-Atlantice în consolidarea zonei de interdicţie aeriană deasupra Libiei. Acordul în rândul celor 28 state aliate a fost blocat de Turcia, care se opune unei intervenţii militare a NATO în Libia. Alte state din NATO, precum Franţa, Marea Britanie şi SUA, iau deja parte la atacurile aeriene lansate sâmbătă seară contra forţelor fidele regi