Hotelierii vor fi obligaţi să ţină deschise unităţile pe întreaga perioadă a sezonului estival, 1 mai - 1 octombrie, în caz contrar riscând amenzi între 30.000 şi 100.000 de lei. Prevederea - care este cuprinsă în legea turismului aprobată duminică de Guvern şi anunţată de ministrul Turismului, Elena Udrea - stabileşte că operatorii din turism vor trebui să asigure "un peisaj optim, atrăgător, care să încânte şi să atragă turiştii pe litoral".
Reprezentanţii patronatului hotelierilor consideră că amenzile sunt "aberante" şi spun că multe hoteluri nu vor putea fi deschise în mai sau septembrie din mai multe motive.
"Unii hotelieri nu şi-au terminat încă de zugrăvit. Ce să fac, să îi pun pe turişti să ţină de scară cât dau eu cu bidineaua? Multe hoteluri nu au sistem de încălzire termică (în medie doar 20% din hotelurile din fiecare staţiune de pe litoral au sistem de încălzire termică - n.red.). Să îi bage pe turişti la congelator?", a declarat pentru gândul Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc ( FPTR).
El mai spune că o propunere a hotelierilor viza deschiderea în mod eşalonat a unităţilor de pe litoral. "În primă fază să fie deschise hotelurile care au sistem de încălzire, apoi treptat şi celelalte", a explicat Vasilescu.
Şansa: turiştii străini
Consultanţii din domeniul turismului atrag atenţia că înainte de a-i obliga pe operatorii din branşă să ţină deschise unităţile timp de cinci luni pe an, autorităţile ar fi trebuit să se gândească la anumite facilităţi fiscale pentru hotelieri. În plus, ei spun că românii nu sunt obişnuiţi să vină pe litoral în luna mai sau după 15 septembrie. "Turiştii străini ar fi şansa unui grad de ocupare mai mare pe litoralul românesc în extrasezon. ANAT a încercat creşterea numărului de turişti în extrasezon prin programul «Litoralul pentru toţi», însă majoritatea