53% din elevi consideră că a fi bun cetăţean înseamnă doar să respecţi legile, arată o cercetare a Fundaţiei Soros. 39% din tineri cred că un bun cetăţean nu se defineşte prin implicare socială sau politică, astfel că ar putea deveni viitori cetăţeni neimplicaţi. Altfel spus, pasivi?
Indiferent de cultură sau ţară, cea mai importantă condiţie pe care trebuie să o îndeplinească un cetăţean este „respectarea legii". La polul opus, se situează o serie de atitudini legate de politică: membru într-un partid, discuţii politice, respectarea reprezentanţilor guvernului şi informarea despre politică. Singura activitate propriu-zis politică care întruneşte o adeziune mai ridicată - 65% - este participarea la vot la toate alegerile. Acestea este analiza răspunsurilor celor peste 5.000 de tineri din ultima clasă de gimnaziu şi din liceu intervievaţi în cadrul cercetării, în 86 de şcoli din toate judeţele.
Doar 20% din elevi sunt convinşi că imaginea unui „bun cetăţean" este caracterizată prin implicare socială şi politică, iar 27% cred că un „bun cetăţean" trebuie să participe la un protest paşnic împotriva unei legi despre care crede că nu este corectă.
Cine sunt tinerii care cred în implicare civică? Provin din familii cu un nivel de educaţie sub medie, din Moldova, din mediul rural. Sunt adolescenţi care susţin că materia educaţie civică este foarte interesantă şi îi atribuie un rol mai important în viaţă, care învaţă în clase cu climat deschis şi implicaţi în mai multe organizaţii şcolare şi extraşcolare. Ovidiu Voicu, sociolog la Fundaţia Soros spune că rezultate cercetării arată că, în general, «crestem» cetăţeni pasivi. Că un cetăţean respectă legile este o minimă implicare, absolut necesară. Cetăţeanul îşi face datoria şi atât. Un cetăţean angajat, aşa cum ne-am dori să fie toţi, este pro-activ. Iată că pentru tinerii noştri cea mai importantă carac