Nu a existat niciodată o îndoială că forţele coaliţiei pentru operaţiunile militare din Libia vor prelua controlul asupra spaţiului aerian din Libia. Întrebarea care se ridică este care sunt scopurile politice şi diplomatice finale.
Obiectivul anunţat de amiralul Mike Mullen, şeful Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore, este instituirea unei zone de interdicţie de zbor în spaţiul aerian libian, cu scopul de a proteja civilii de atacurile forţelor loiale colonelului Muammar Gaddafi şi pentru a permite acordarea de sprijin umanitar. "Ne-ar plăcea ca Muammar Gaddafi să-şi retragă trupele din ţară şi să nu-şi mai atace propriul popor", a spus Mike Mullen.
Violenţele au izbucnit în Libia în urma protestelor împotriva celui mai longeviv dictator din lumea arabă (42 de ani), între manifestanţii antiguvernamentali şi poliţia libiană având loc confruntări violente. În acest context, Gadhafi a promis să meargă din casă în casă pentru a "curăţa" oraşul de membri ai opoziţiei.
Această ameninţare a determinat Consiliul de Securitate al ONU să adopte o rezoluţie care interzice zborurile armatei guvernului pe o rază de 100 de kilometri în jurul oraşului Benghazi, oraş controlat de forţele rebele şi aflat sub asediul armatei lui Gaddafi. Această decizie a fost luată cu sprijinul fără precedent a Ligii Arabe.
Rezoluţia Consiliului a fost adoptată ca urmare a "încălcării grave şi sistematice a drepturilor omului" de către armata lui Gaddafi.
Atât preşedintele american Barack Obama, cât şi secretarul de stat Hillary Clinton, au declarat, în ultimele două săptămâni, că Muammar Gadhafi ar trebui să renunţe la putere, dar oficialii administraţiei au insistat duminică asupra faptului că scopul misiunii militare nu este schimbarea regimului.
"Scopul acestei misiuni nu este de a scăpa de Gaddafi. Nu asta a aprobat Organizaţia Naţiunilor Uni