Când a urcat la bordul navetei Soyuz 1, astronautul sovietic Vladimir Komarov ştia că va muri. De ce nu a refuzat? Pilotul de rezervă ar fi fost prietenul său, Iuri Gagarin. De ce Soyuz 1, cu peste 200 de probleme tehnice, nu a rămas la sol? Pentru că se împlineau 50 de ani de la Revoluţia Bolşevică, iar Brejnev dorea un eveniment măreţ.
Răspunsurile la aceste întrebări au venit abia după 44 de ani, odată cu lansarea cărţii "Starman: The Truth Behind the Legend of Yuri Gagarin" (Jamie Doran şi Piers Bizony, Walker Publishing). Lucrarea celor doi reface cariera astronautului rus - socotit erou naţional - şi include detalii în premieră de la eşecul misiunii Soyuz 1, din 24 aprilie 1967. Mărturiile din "Starman" arată că atât Gagarin, cât şi Komarov, ştiau că pilotul navei va muri.
Povestea, prezentată în premieră de National Public Radio într-o recenzie a cărţii lui Doran şi Bizony, începe cu povestea prieteniei din Komarov şi eroul sovietic Iuri Gagarin, primul om în spaţiu. Cei doi erau colegi de vânătoare şi prieteni nedespărţiţi.
Scenariul lui Brejnev
În 1967, liderul rus de atunci, Leonid Brejnev, dorea o super-misiune, pentru a sărbători 50 de ani de la Revoluţia bolşevică. Planul său era să lanseze o capsulă, Soyuz 1, care să îl aibă la bord pe Komarov. A doua zi, un al doilea vehicul spaţial urma să transporte alţi doi cosmonauţi în spaţiu.
Pentru gloria sovietică - dar şi pentru a-i pune cu botul pe labe pe americani -, scenariul lui Brejnev nu se oprea aici. Cele două nave urmau să se întâlnească în spaţiu, iar Komarov trebuia să părăsească Soyuzul şi să se întoarcă pe Pământ la bordul navei sosite a doua zi.
203 probleme tehnice la Soyuz
Brejnev a insistat ca acest scenariu să fie respectat întocmai. În "Starman", se arată că Gagarin nu era deloc de acord cu acest proiect. Motivul? Împreună cu alţi tehnici