Niciun consumator casnic nu şi-a exercitat dreptul de a-şi schimba furnizorul de energie electrică în cei aproape patru ani de presupusă liberalizare a pieţei de electricitate.
Deşi din iulie 2007 populaţia poate teoretic să schimbe seviciile vechilor filiale Electrica cu ofertele unor companii cum sunt chiar Energy Holding de exemplu, în realitate nimeni nu şi-a exercitat acest drept dintr-un motiv cât se poate de simplu: în loc de un preţ mai bun, casnicii nu ar face decât să iasă de sub protecţia reglementării, ceea ce ar însemna facturi mai mari.
"Ca urmare a liberalizării pieţei de energie, un singur consumator casnic şi-a manifestat intenţia de a-şi schimba furnizorul de energie, fără succes", spun reprezentanţii Electrica, cel mai mare furnizor şi distribuitor de energie controlat de statul român.
Răspunsurile sunt similare şi din partea celorlalţi furnizori de energie electrică aşa cum este cazul cehilor de la CEZ sau al nemţilor de la E.ON.
"Deşi teoretic toţi clienţii, inclusiv cei casnici, pot beneficia de energie din piaţa nereglementată, practic această energie este considerabil mai scumpă decât cea din piaţa reglementată de către
ANRE, deci clienţii casnici aleg să rămână captivi din motive financiare", explică la Mirela Dima, directorul general executiv al CEZ Vânzare.
Niciun consumator casnic nu şi-a exercitat dreptul de a-şi schimba furnizorul de energie electrică în cei aproape patru ani de presupusă liberalizare a pieţei de electricitate.
Deşi din iulie 2007 populaţia poate teoretic să schimbe seviciile vechilor filiale Electrica cu ofertele unor companii cum sunt chiar Energy Holding de exemplu, în realitate nimeni nu şi-a exercitat acest drept dintr-un motiv cât se poate de simplu: în loc de un preţ mai bun, casnicii nu ar face decât să iasă de sub protecţia reglementării, ceea ce ar însemna fac