A intrat în lumea medicinei în urmă cu aproape 20 de ani. Acum lucrează la Direcţia de Sănătate Publică şi îi ajută pe olteni să câştige lupta cu boala.
Pasionată de cercetare şi aventură, Ramona Lesnic şi-a dorit să devină biolog, când era încă în băncile şcolii generale, însă mai târziu s-a orientat către medicină, domeniul în care avea să îşi clădească o carieră. „Înainte de a intra în liceu, aduceam acasă melci, şopârle, râme, lipitori, fluturi, broaşte. Îmi plăcea şi ideea de cercetare, însă având în familie un profesor, pe mama mea, care nici înainte de Revoluţie nu o ducea bine mi-a tăiat avântul. Dacă studiam biologia puteam să devin profesor şi pentru că nu oferea atât de multe satisfacţii această profesie, am ajuns să optez pentru medicină care e o fiică a biologiei, şi pentru că mi-au plăcut dintotdeauna copiii am ales pediatria“, povesteşte Ramona Lesnic. După o facultate grea, promovată cu succes, şi-a început cariera lucrând ca medic în cadrul unei fundaţii americane care se ocupa cu distribuirea de ajutoare medicale. Nu după mult timp, s-a angajat ca medic primar în comuna Brebeni, după care a susţinut un examen pentru a veni la Slatina. „În 2002 am venit la Direcţia de Sănătate ca inspector pe asistenţa mamei şi copilului, iar în 2006 m-am mutat la Compartimentul de evaluare şi promovare a sănătăţii din direcţie“, explică medicul.
„Poporul nostru nu are educaţie medicală“
Ramona intră adesea în contact cu oameni grav bolnavi, pe care îi ajută pe drumul spre recuperare, fără a precupeţi vreun efort. „Niciodată omul nu vine la medic cu plăcere. Sunt persoane bolnave, pe care trebuie să le înţelegem şi să încercăm să nu ne lăsăm impresionaţi de problemele lor, adică să nu le lăsăm să ne afecteze. Este foarte greu pentru că sunt copii sau tineri care şi-au pierdut speranţa, dar trebuie să-i ajutăm“, spune Ramona Lesnic. Medicul recu