Jan Hommen (foto), directorul executiv al "ING Groep" NV - cea mai mare societate de servicii financiare din Olanda, va renunţa la bonusul de 1,25 milioane de euro (1,77 milioane de dolari) primit ca recompensă pentru activitatea sa din 2010 şi i-a sfătuit pe alţi directori ai grupului să-i urmeze exemplul.
Bonusul de 1,25 milioane de euro, care se adaugă la un salariu de 1,35 milioane de euro, a provocat indig-narea clienţilor. Aceştia din urmă au ameninţat cu un boicot.
"Remuneraţia variabilă pe 2010 pentru managementul băncii riscă să afecteze refacerea încrederii clienţilor şi a publicului", a afirmat Hommen, într-o scrisoare trimisă cotidianului olandez De Volkskrant, adăugând că banca a subestimat reacţia publicului şi nu doreşte ca imaginea acesteia să fie afectată.
În luna februarie, ING a raportat un profit net de 3,22 miliarde euro pentru anul 2010, după pierderi de 935 milioane de euro în 2009.
În 7 martie, ING a informat că, în următoarele două luni, va rambursa anticipat două miliarde euro din ajutorul de stat, urmând ca, până în luna mai 2012, să achite în totalitate ajutoarele oferite de statul olandez în perioada crizei financiare din 2008. ING intenţionează să răs-cumpere titlurile de rang întâi în valoare de trei miliarde euro deţinute de stat în luna mai a anului viitor.
Banca a răscumpărat deja, în 2009, jumătate din titlurile de 10 miliarde euro emise către stat, plătind o primă de 606 milioane de euro ca penalizare pentru rambursarea anticipată.
ING îşi va exercita opţiunea de răs-cumpărare a titlurilor de două miliarde euro în data de 13 mai 2011. Răscumpărarea anticipată presupune un cost suplimentar de 50%, plata totală ajungând astfel la trei miliarde euro.
ALINA VASIESCU
Ministrul Finanţelor din Olanda, Jan Kees de Jager, vrea să împiedice băncile care au primit ajutor financiar de la