România va participa cu fregata "Regele Ferdinand" şi cu doi ofiţeri de stat major la operaţiunea NATO din Marea Mediterană, de impunere a embargoului împotriva Libiei, privind armele şi muniţiile. Echipajul fregatei este format din 205 militari, ofiţeri şi subofiţeri.
Guvernul trebuie să aloce suma de 4,5 milioane euro pentru costurile menţinerii fregatei timp de 3 luni în Marea Mediterană, a mai anunţat preşedintele Traian Băsescu, în urma şedinţei CSAT din această seară.
Băsescu nu a pierdut ocazia să-i pună la punct pe "foarte mulţi analişti, politicieni şi alţi oameni care apar la televizor", în legătură cu explicaţiile oferite publicului în legătură cu operaţiunea de atac a coaliţiei conduse de Franţa, SUA şi Marea Britanie.
"Acţiunea coaliţiei în Libia a fost pusă sub imperiul nevoii de a controla fluxurile de ţiţei şi a atracţiei acestor ţări pentru această resursă. Ar fi bine să nu dăm impresia că nu suntem pregătiţi să înţelegem lucruri elementare. Această motivaţie nu există. În momentul de faţă, marii beneficiari ai acestei resurse sunt exact aceste ţări. Nu au nevoie de un război pentru a primi ceea ce deja au", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele a mai declarat că CSAT a mai decis şi trimiterea în Afganistan a 66 de jandarmi care să participe la operaţiunile de instruire a forţelor de ordine publică afgane.
Preşedintele Traian Băsescu a convocat şedinţa CSAT marţi seară, pe tema situaţiei din Libia, în contextul aplicării Rezoluţiei 1973 a Consiliului de Securitate ONU.
Şedinţa a durat peste două ore.
În afară de situaţia din Libia, pe ordinea de zi a şedinţei au fost incluse, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, tematici referitoare la materializarea şi valorificarea pragmatică a oportunităţilor comerciale şi investiţionale în relaţiile cu statele din regiunea Asia-Pacific