Preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai a anunţat cele şapte regiuni care vor fi preluate în administrare locală, după retragerea unei părţi a trupelor internaţionale. Afganistanul va prelua "responsabilitatea totală a securităţii" în provincia capitalei Kabul, cu excepţia districtului instabil Surobi, unde sunt mobilizaţi militari francezi şi în Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, un bastion taliban din sud.
Forţele afgane vor asigura şi securitatea provinciilor mai calme din punct de vedere militar - Panchir (la nord de Kabul) şi Bamiyan (centru) şi securitatea altor trei capitale provinciale, Herat (provincia Herat, vestul ţării), Mazar-i-Sharif (Balkh, nord) şi Mehtarlam (Laghman, est).
Transferul de putere e văzut ca o mişcare crucială, înainte de încheierea misiunii străine în Afganistan, programată pentru 2014. E de altfel prima etapă a procesului de retragere a militarilor NATO, care începe în iulie.
Principala misiune a forţelor internaţionale rămâne antrenarea şi echiparea forţelor de securitate afgane, pentru a asigura securitatea regiunilor.
Poporul afgan "nu vrea ca alţii să aibă responsabilitatea asigurării securităţii sale", a declarat Karzai, subliniind în acelaşi timp că este vorba despre o "misiune dificilă" într-o ţară devastată de un conflict care durează de peste 30 de ani.
În ciuda eforturilor de menţinere a păcii, anul trecut s-a înregistrat un număr record de victime: peste 2.700 de civili au murit în timpul atacurilor talibane, cu 15% mai mult decât în anul precedent.
Relaţiile complicate dintre Hamid Karzai, ajuns la putere cu susţinerea Statelor Unite la sfârşitul anului 2001 şi aliaţii săi occidentali s-au tensionat din nou în ultimele săptămâni, în condiţiile în care Kabulul a acuzat NATO că a ucis peste 70 de civili în bombardamentele aeriene din estul ţării.
Preşedintele Afganistan