Muzeul Naţional de Artă al României, Agenţia Arts Talents, Institutul Francez din Bucureşti şi Ambasada Franţei în România au plăcerea să vă invite vineri, 25 martie,orele 18.30 la vernisajul expoziţiei Marianne, muză a creatorilor.
Expoziţia face parte din seria evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei (20 martie) şi este inclusă în manifestările din cadrul Festivalului de Modă Pasarela.
Expoziţia ilustrează câteva dintre modurile în care personajul alegoric Marianne – simbolul Republicii Franceze şi întruchipare a idealurilor revoluţionare de libertate, egalitate, fraternitate – a inspirat şi continuă să inspire numeroşi creatori din lumea modei, a cinematografiei şi a artelor spectacolului.
Sunt expuse 26 de schiţe în guaşă, realizate de creatorii de costume Alfred Choubrac şi Minon la începutul anilor 1900 pentru studiourile de film Pathé şi Gaumont, care ilustrează o Marianne diferită de reprezentările tradiţionale. Războinică sau seducătoare, simbol al libertăţii şi al păcii, figură iconică atemporală, Marianne nu mai poartă veşmântul drapat, în stilul antichităţii greco-romane, şi boneta frigiană, atributul sclavilor eliberaţi, ci apare în rochie de bal, mantou sau tutu, cochetează cu transparenţe de tul sau voal, se acoperă cu mătase şi tafta, poartă coafuri moderne. Nu renunţă însă la accesoriile sale simbolice: drapelul, balanţa, spada, cununa de lauri.
Alături de lucrările de grafică, expoziţia prezintă 6 rochii semnate de şase creatori talentaţi - Lefranc Ferrant, Margareth & moi, Stéphanie Renoma, Katherine Pradeau, Edward Achour şi Repetto - care o reinterpretează pe Marianne în spirit contemporan.
În pandant cu rochiile designerilor francezi, expoziţia include şi creaţiile vestimentare ale unor autori români de succes: Wilhelmina Arz, Claudia Castrase, Lena Criveanu, Kristina Dragomir,