Alianţa Nord-Atlantică şi-a exprimat disponibilitatea de "a veni în sprijinul" partenerilor care bombardează Libia. Ministrul francez de Externe, Alain Juppé, a declarat ieri că NATO va intra în schemă în "câteva zile", intervenţia militară de până acum fiind considerată "un succes". "Dacă nu am fi făcut nimic", Benghazi (est, fieful rebeliunii libiene) ar fi fost "o baie de sânge", a spus şeful diplomaţiei franceze într-o scurtă declaraţie susţinută după o întrevedere NATO.
"Coordonată" de Statele Unite şi, în planul al doilea, de Franţa şi Marea Britanie, intervenţia militară a fost amplu discutată ieri şi în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit unor surse anonime citate de AFP, în cadrul întâlnirii cu uşile închise au fost luate în calcul mai multe aspecte, între care poziţia Rusiei şi a Turciei faţă de atacurile aeriene, precum şi o eventuală deteriorare a situaţiei în Libia din cauza măsurilor extremiste la care a recurs liderul libian, Muammar Gaddafi, respectiv de a se fi înconjurat de scuturi umane pentru a se proteja.
Federaţia Rusă, Turcia şi Bulgaria au criticat în termeni duri lansarea bombardamentelor. Premierul rus Vladimir Putin a vorbit, la fel ca şi Gaddafi, despre "apelurile la cruciade din Evul Mediu". Putin şi-a arătat îngrijorarea că rezoluţia ONU (care permite recurgerea la forţă în Libia) "este deficitară şi permite orice", respectiv "permite intervenţia militară într-un stat suveran". "Toate acestea au loc sub pretextul apărării populaţiei civile. Unde este logica? Unde este conştiinţa? Nu există nici una, nici cealaltă", a adăugat şeful Guvernului rus. Putin a primit ieri un drept la replică neobişnuit. Şeful său, preşedintele Dmitri Medvedev, l-a criticat public pe premier, afirmând că termenul "cruciadă" este inacceptabil. "Este inadmisibil să folosim termeni care fac