În calitate de preşedinte al unei organizaţii care luptă împotriva violenţei domestice, Paula Oprea a cunoscut şi a consiliat numeroase femei din Prahova, abuzate de soţi sau copii.
Fiecare zi de muncă reprezintă pentru Paula Oprea un test de rezistenţă, de auto-stăpânire şi reconfirmare a valorilor personale. Îi este foarte greu să accepte, după ce a stat de vorbă cu o femeie abuzată psihic sau bătută crunt de soţ sau de copil, că relaţiile între membrii unei familii pot fi unele normale, de respect reciproc şi afecţiune. Până aici, însă, a fost un drum lung.
În urmă cu 11 ani, Paula a început să lucreze într-un ONG din Slobozia care avea, printre altele, ca domeniu de activitate, şi programe de protecţie socială. „Mi-am dat seama că în topul solicitărilor venite din partea femeilor erau cazurile de violenţă şi ar fi fost nevoie de o organizaţie creată special pentru aşa ceva. În Prahova, mai ales, existau cele mai puţine instituţii care se ocupau de acest fenomen, din regiunea de sud a ţării, şi am decis să părăsesc Slobozia şi întreaga mea viaţă de până atunci pentru a pune aici bazele unei organizaţii, unde are nevoie de aşa ceva", povesteşte Paula Oprea.
Cercul vicios al violenţei
Cu foarte multă ambiţie, lucrurile au decurs ca la carte. Organizaţia non-profit „Compassion&Care" pe care o conduce Paula Oprea a început să consilieze femeile abuzate din Prahova, le-a îndreptat către adăposturi unde sunt protejate de violenţa membrilor familie şi le oferă ajutor psihologic, juridic şi financiar. În unele cazuri, femeile sunt ajutate să obţină un loc de muncă sau să-şi închirieze o locuinţă.
Un sediu de sine stătător în Ploieşti, obţinut cu greu din bani adunaţi din sponsorizări şi transformat în centru de consiliere, a fost un prim pas. „Săptămânal, la sediul nostru, femeile sunt învăţate să recunoască semnele comportamentului violent, c