Eliminarea toxinelor ar trebui să înceapă cu intestinul gros şi să continue cu ficatul şi cu rinichii. Detoxifierea devine o necesitate atunci când, în ciuda un stil de viaţă echilibrat, apar stări de oboseală nejustificate, balonări şi tulburări digestive.
Medicii susţin că multe probleme de sănătate (de exemplu, migrenele, psoriazisul) ar putea fi prevenite prin simpla eliminare a toxinelor din organism la intervale regulate de timp (o dată la două sau la patru luni). „Zilnic, suntem asaltaţi de patru tipuri de toxine: cu origine fizică (radiaţiile, câmpurile electromagnetice), cu origine chimică (medicamentele, cosmeticele), cu origine biologică (alimentele falsificate) şi cu origine psihologică (stresul)", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
În mod natural, organismul ar trebui să elimine aceste toxine prin intermediul colonului (intestinul gros), rinichilor, plămânilor şi al pielii. Însă, din cauza unui stil de viaţă dezechilibrat, aceste organe nu mai reuşesc să-şi ducă la îndeplinire sarcinile. De altfel, există o serie de semne care arată incapacitatea organismului de a elimina singur reziduurile. Printre ele se numără stările de balonare, constipaţia, digestia dificilă, problemele respiratorii şi cutanate. Prin urmare, detoxifierea organismului trebuie stimulată.
Colonul trebuie curăţat primul
Pentru a realiza corect detoxifierea, se recomandă ca procesul de eliminare a toxinelor să înceapă prin curăţarea colonului. În acest sens, alimentaţia trebuie să constea îndeosebi în cereale, în fructe şi în legume, deoarece conţin fibre alimentare ce stimulează tranzitul intestinal.
O astfel de alimentaţie are şi rolul de a tonifia muşchii intestinali (conţinutul intestinului provoacă atrofierea muşchilor) şi de a reda mucoasei capacitatea de fermentare şi de asimilare a substa